10 Aralık 2012 Pazartesi

Sarı Prenses Hakkında Bilgiler


  Latince ismi Labidochromis Caeruleus olan bir akvaryum balığıdır.Ülkemizde sarı prenses ismi ile bilinmektedir.13-15 cm boylara ulaşabilirler. Anavatanı Afrika kıtasının Malawi gölü olan bu balık sığ kayalıklarda yaşamayı sever. Malavi Çiklitleri içinde en fazla ün yapmış balıklardan biridir. Yavrularının erken dönemde renklenmesi, hem dişi hem de erkeğin renkli olması nedeniyle çok ilgi görür. Yaşamı ve Davranışları Barışçıldır.Doğada daha çok 10-40 metre arası derinliklerde kayalık kıyılarda yaşarlar. Akvaryumlarda diğer Labidochromis türleri (zebroides, chisumulae) ve Cyrtocara moorii ile beraber bakılabilirler.Ama beyaz prenses ile yaşarken agresif tavırlar sergileyebilir. Cinsiyet Ayrımı Cinsiyet ayrımı zor değildir ancak birkaç yanıltıcı durum vardır.Normalde erkeklerde hem sırt hem de alt yüzgeçlerde parlak siyah çizgili bantlar varken dişilerde alttaki bant soluktur.
Beslenme, alan kavgası veya yeni balıkla karşılaşma anlarında dişiler de geçici olarak erkek gibi görünebilir. Bu durum kalıcı değildir. Dişilerin karın kısmı erkeklere oranla soluktur ve beyaza dönüktür. Eşleşme dönemlerinde özellikle erkek balıkların yüzlerin kararması normal bir durumdur.


Üreme Cichlid ailesinin üyelerinden bu balığın ağzında yumurtaları kuluçkaya yatırma gibi ilginç bir özelliği vardır. Yaklaşık 23 gün boyunca dişi balık ağzında yumurtaları saklı tutarak onları başka balıklar tarafından yenilmekten korur. Bu kuluçka döneminde balık 23 gün boyunca aç kalarak oldukça fazla kütle kaybına uğrar ve hassas bir hal alır. Bu yüzden doğumdan önce ve sonra anne balığı iyi beslemek sağlığı açısından iyi olacaktır.    

1 yorum:

  1. En sevdiğim ciklet balığı türlerinden birisidir.

    YanıtlaSil