12 Aralık 2012 Çarşamba

Notilus

Notilus görünüşü sanki kabuğun içine saklanmış ahtapot gibi olsada, davranışsal özellikleri farklı bir deniz canlısıdır.
Kafadan bacaklılar (cephalopoda) sınıfına dahil familyalardan Nautilidae'nin üyesidir.Türkçe'ye Latince'deki nautilus sözcüğünden geçmiş ortak adıdır.Gündüzleri zamanını 550 derinliklerinde geçirmektedir.




Notilus, Güney Pasifik'in ve Hint okyanusları derin sularında yaşamaktadır.Kabuklarına Malayi Adaları sahillerinde bol rastlanır. Helezon şekilli kabukları odacıklıdır. Bölümler ince çeperlerle ayrılmıştır. Hayvan en büyük olan son bölümde yerleşir. Diğer odalar salgıladığı bir gaz ile doludur. Arka kısmından uzanan ince bir şerit bölmelerden geçerek en son odacığa kadar ulaşır. İki çift solungaçları vardır. Ağız etrafında doksan kadar kola sahiptir. Odacıklardaki gaz su basıncını dengeleyerek hayvanın su içinde yüzmesini ve alçalıp yükselmesini ayarlar.
Bütün kafadan bacaklılar ayrı eşeylidir. Döllenme, dişinin manto boşluğunda gerçekleşir. Dişi, döllenmiş kapsüllü yumurtalarını tek tek veya mukusla örtülü kümeler halinde sabit cisimlere yapıştırır. Nadir hallerde serbest olarak suya bırakır. Metamorfoz (başkalaşım) yoktur. Yumurtalardan ergine benzer yavrular çıkar. Üreme dönemlerinde ahtapot veya mürekkep balıklarındaki gibi eşler birbirine sarılmış olarak saatlerce suda sürüklenirler. Hepsi solungaç solunumu yapan yırtıcı etçil hayvanlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder